Barion Pixel

Útmutató a megfelelő vastagságú takaró kiválasztásához

A Kentucky Horsewear segítségével szeretnénk segíteni, hogyan válasszunk és mire figyeljünk a lovak takarózásakor a különböző időjárási körülmények között.

A lótakarók választéka hatalmas. Minden alkalomra, célra találhatunk takarókat. Ebben a blogban abban szeretnénk útmutatást adni, hogy milyen hőmérsékletben melyik takarót válasszuk.

Mi határozza meg a lovak hőmérsékletét

Úgy mint az emberek, a lovak is különbözőek. Valakik jobban szeretik, bírják a hideget, valakik fázósabbak. Ha 2 lovad van, könnyen megtörténhet, hogy míg az egyik egy 200g-os takaróban melegen érzi magát, addig a másiknak 400g is kell, hogy ne fázzon. Ez függhet a kortól, súlytól fajtától is. Egy 25 éves ló hamarabb tud fázni mint egy 5 éves. A sovány lovaknak is több melegségre van szükségük.

A külső hőmérséklet is sokat ingadozik, lehet reggel még napos, de délutánra már esős és szeles is akár. Tény az is, hogy a reggeli és az esti hőmérséklet akár 7 fokkal is eltérhet a napközbeni hőmérséklettől. Lehetőség szerint ellenőrizd többször, hogy lovad megfelelően van-e takarózva és jól érzi-e magát az adott takaróban. Ha lovad istállóban tartod, akkor még ha ingadozik is a hőmérséklet bent, kevésbé van kitéve szélnek, esőnek vagy egyéb időjárási tényezőnek. Az istállóban is ellenőrizni kell a hőmérsékletet és cseréni a takarót, ha szükséges.

Természetesen a nyírt lovak jobban fáznak. Mivel nincs természetes védelmük, nekünk kell gondoskodni arról. Hogy segítsünk, a Kentucky Horsewear készített egy táblázatot, hogy különböző hőmérsékletek mellett, melyik takaró ajánlott. Ez egy útmutatás, egyes lovak igényei ettől eltérőek lehetnek.

A nem elég meleg takaró használatának következményei

Egy régi mondás szerint a ló fülét kell megnézni és az ha hideg, akkor fázik a ló. Sajnos ez nem igaz. Legegyszerűbben úgy tudjuk megállapítani, hogy lovunk fázik-e vagy sem, hogy megnézzük és benyúlunk a takaró belsejébe. Ha a ló szőre felfelé áll vagy esetleg remeg, akkor biztos, hogy fázik is. Azért mert mi fázunk, nem kell rögtön takarni a lovakat. Az emberek teljesen máshogy érzékelik a hőmérsékletet, mint a lovak. A lovak, ha fáznak könnyen fel tudják melegíteni magukat, ennek ellenére jobb, ha megfelelő hőmérsékletet biztosítunk számukra. Mindig legyen legalább egy kis beállója, melegedője nekik, hogy fel tudjanak melegedni, amikor szükségük van rá. Ha egy ló fázik, többet is eszik, hogy így pótolja az elveszített hőt.

A túltakarózás eredménye

A túl melegen takarod lovad, az veszélyesebb lehet mint gondolnád. A lovak lassabban hűlnek le, mint melegednek fel. Könnyen látható, ha egy lónak túl melege van, ha izzad vagy nehezebben lélegzik. Izzadást észlelhetünk a fülek mögött vagy a takaró alatt és kidörzsölési nyomok jelenhetnek meg. A kidörzsölés mellett bőrproblémákat is okozhat a túl meleg takaró. Könnyebben is elhízhatnak, mert nincs szükségük annyi energiára, hogy melegen tartsák magukat.

Ha kérdésed van nyugodtan vedd fel velünk a kapcsolatot

vagy a Spicehorse Facebook oldalára is írhatsz üzenetet

Nincs Termék a kosárban

Iratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj az elsők között újdonságainról, akcióinkról és legyen tiéd egy 10%-os vásárlási utalvány!

10%

kedvezmény